Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Monteromero i La Cala de Mijas

Idag är det enkelt att se att den fleråriga byggkrisen är över. Byggkranarna har återvänt! I La Cala de Mijas byggs ett helt nytt bostadsområde vid Aldi och vårdcentralen. Ett av projekten där besökte jag tillsammans med Petri Käpynen.


Text och foto: Anja Erixon

Men för att ta det från början, Petri har 30 års erfarenhet av spansk byggnation, han är civilingenjör och har även studerat arkitektur. För 7 år sedan började ägaren av Kiomisu Partners S.L. att fundera på ett projekt. En boendeform som enklast kan beskrivas med ett engelskt utryck "Easy Living", som kombinerar de bästa egenskaperna av villa- och lägenhetsboende.

De hade några specifika krav på marken som detta skulle realiseras på. Det skulle vara nära till flygplats, ha en fantastisk utsikt mot havet och det skulle vara nära till all tänkbar service. De tittade på ca 70 tomter, alla kontrollerades beträffande tillstånd att bygga, närhet till befintliga vatten-, el- och avloppssystem, men de flesta kunde ganska snabbt räknas bort. Till slut fanns tre alternativ, där de gjorde en djupare analys. Nu har de en markbit som tickade positivt i alla boxar. Marken är på ca 11.000 kvm och för detta projekt utnyttjas 7.750 kvm.

Här ska det byggas 5 st moderna passivhus, nästan nollenergihus. Passivhus är en byggnad med minimala värmeförluster, vilket innebär att det inte blir kallras vid fönster eller kalla ytterväggar. Det är också vindtätt så att inte drag uppstår. Därför upplevs passivhus som mycket behagliga, med god komfort för de boende. Ett passivhus minimerar behovet av köpt energi och maximerar intag av gratisenergi. Det betyder att miljöbelastningen minskar i takt med energibesparingen.

Alla hus blir konstruerade eller ritade tillsammans med köparen, alltså de blir fullt ut personaliserade. Det kan gälla allt från antal sovrum, storlek på vardagsrum till det mer självklara som material på golv och färger. Grundkonceptet är klart och alla förberedelser är klara. Alla villorna kommer att få en fantasisk utsikt och dessutom blir de handikappvänliga med plats för hiss, som kan installeras när så önskas. Hela området blir handikappanpassat.

Dessa 5 villor kommer att ha tillgång till en hel del gemensamma utrymmen, som en vacker trädgård, stor pool, klubbhus, gym och bastu. Detta handlar om högkvalitativa skräddarsydda villor, där mycket sker genom samfälligheten. Det gäller bl a skötsel och underhåll av alla byggnader, trädgårdar och pooler, inte bara de gemensamma.

Den första villan är såld och beräknas vara klar till slutet av året. Ta gärna kontakt med Petri och få reda på mer om ett enkelt, säkert, energisnålt, socialt högkvalitetsboende. Se kontaktinfo i deras annons!