Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Madde kåserar: Reflexioner av en utlandssvensk

Efter 30 år i ett främmande land känner man sig ganska hemmastadd i det nya landet. Jag bodde först i Marbella både centralt, väster och öster om stan under 18 år. Därefter blev det bergsby och landsbygden. Hemma i byn hejar alla på alla oavsett ålder, nationalitet, politiska åsikter eller vilket spanskt fotbollslag man supportar. Det lokala fotbollslaget drar hundratals åskådare även fast de spelar i gärdesgårds division. Och när det är feria, den årliga byfesten, då dansas det tills solen går upp. Byborna är ett härligt folk.


Av Madeleine Öberg
e-post: madeleine@svenskamagasinet.nu


Men vad jag egentligen vill komma till, är att när man besöker hemlandet uppstår det många lustiga situationer. Det är nämligen så att jag har blivit turist i mitt hemland.
Att heja på folk i på gatan och i trappor kan leda till konstigt beteende, folk kan nästan se lite rädda ut. Och otaliga är de gånger jag frågar vänner om hur länge butiker har öppet.

För att inte tala om söndagsöppet hos storköpet, så underbart praktiskt. Och att avdelningen för frukt och grönt finns mer ekologiskt än annat är lysande. Här ligger vi fortfarande lite efter i Spanien även om det är på gång med stormsteg.
Sedan står man i kassan för att betala och har fått ett medlemskort i handen som man inte får glömma att dra. Jag kommer aldrig ihåg hur man gör så jag frågar, på klingande dalmål förstås, varvid de där konstiga blickarna dyker upp igen. Varför frågar hon det?

Parkera som en svensk!
En gång när jag var i småstaden för att göra några ärenden, gjorde jag en galant fickparkering som vanliga svenskar inte är så bra på. Beundrande blickar av passerande, trodde jag att jag fick. Vad de antagligen tittade på var det faktum att jag parkerade på fel sida av vägen d v s i fel färdriktning.
20 min senare hade jag fått böter, de är snabba i Leksand, så det var bara att tåga in på banken och betala. Där visade det sig att avgiften för att betala, var lika stor som böterna eftersom jag inte hade varken konto och BG.

Sommarsverige
Nu går vi mot sommar och jag gör förhoppningsvis ett par resor norrut. Sommar Sverige är underbart, även när det regnar, tycker jag. Ett besök i skärgården är en av mina favoriter, vilken naturupplevelse det är!!
Eller att vandra i riktig skog, bland höga granar och tallar med solljus som letar sig ned till mossa, blåbär- och lingonris. Det ger en nästan magisk, bland tomtar och troll känsla.

Till alla oss som har lyckan att njuta av båda länderna, ha en bra sommar!