Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Hej Läsare: Apropå nya hyreslagen

ANHOPNING AV ANSÖKNINGAR FÖR TURISTLÄGENHETER. Svenska Magasines reporter Ola Josefsson rapporter och uppdaterar oss om läget sedan hyreslagen trädde i kraft i våras:


Av Anders Rosell Chefredaktör & formgivare

”Sedan den 10 maj då den nya hyreslagen trädde i kraft och som innebär att en bostad i Andalusien som regelbundet erbjuds för uthyrning ska registreras har över 8.000 ansökningar inkommit. 4.000 har hittills behandlats och registrerats. Det skriver Diario SUR.

En bostad ska registreras oavsett när och hur länge den hyrs ut. Om bostaden hyrs ut under en sammanhängande period på mer än två månader till samma hyresgäst, är bostaden undantagen kravet på registrering.

Under de senaste fyra månaderna efter att den nya hyreslagen trädde i kraft har över 8.000 registreringar gjorts av det som går under namnet ”Viviendas de Uso Turístico”, Turistlägenheter enligt uppgifter vid regionalregeringen Junta de Andalucias Turistdelegation i Málaga.

Enligt en studie som Turistdelegationen låtit göra finns det 26.847 bostäder som hyrs ut regelbundet via portaler som fungerar som mellanhänder mellan ägare och turister. Det rör sig om Airbnb, Homeaway, Miumba, Windu, Housetrip, Rentalia, Bemate, Vacaciones España och Only Apartments.
Efter att en liknande lag antogs i Katalonien har 150.000 bostäder kommit med i registret för turistbostäder.
I provinsen Málaga är flest turistlägenheter registrerade i Marbella (693), Málaga (673), Nerja (446) och Benalmádena (350)”.

Ps. Och du som kommer ihåg min ledare från förra numret och vår vattenläcka kan jag rapportera att läget fortfarande är olöst. Däremot har det uppdagats två stora brott på vattenrören tillhörande kommunen drygt 1,5 kilometer från vårt hus. Högst sannolikt är det här vattnet läckt ut...nåja, sista ordet lär inte vara sagt i ärendet. Om vi får bestämma.


 
Vittsjö