Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

La Alpujarra

Vilda, vackra La Alpujarra
Vilda, vackra La Alpujarra
Landet mellan snö och hav, mellan lummiga skogar och torrt ökenlandskap, mellan djupa raviner och bördiga dalar

Av Monica Ramfelt
Foto: Harry Ramfelt

La Alpujarra är ett område, som sträcker sig från Sierra Nevadas utlöpare ner mot Medelhavskusten och erbjuder ett mycket omväxlande landskap. De högsta bergstopparna på över 3.000 meter bildar en storslagen kuliss i norr och Medelhavet kan stundom skönjas i söder.

Välbesökt spa
Vi börjar vår färd in i detta fascinerande landskap i Lanjarón, som ibland kallas porten till Alpujarra. När man kör över den stora stenbron som leder in i byn och blickar ut över den oländiga terrängen, förstår man uttrycket. Det fanns ingen annan väg in.
Ett annat epitet som Lanjarón har fått är vattenstaden. Här har man i alla tider hämtat vatten ur de talrika källorna, som springer upp ur underjorden men det var först på 1700-talet, som man på allvar började göra pengar på dropparna.
Det var då de första kurgästerna kom hit för att dricka brunn och bada i det hälsobringande vattnet. Hotell byggdes och ett fint kurhus uppfördes. Det stora uppsvinget kom på 1800-talet men även idag är orten välbesökt och de gamla hotellen ger en viss charm åt staden.
För att inte tala om den underbara utsikten över berg och dal med en gammal morisk borg som självklar medelpunkt i blickfånget.

Berberna
När araberna invaderade iberiska halvön på 700-talet var det berber från Atlasbergen i Marocko, som sökte sig till dessa höga bergstrakter. Här kände de sig hemma och byggde sina hus som de alltid hade gjort.
Det är därför byarna ser ut som de gör idag. Husen är byggda i en byggnadsstil, som man i stort sett bara hittar här och i Atlasbergen. När man närmar sig en by fastnar blicken genast på de lustiga skorstenarna, som sticker upp som svampar ovanpå de platta skiffertaken.
Väl inne i byn möts man av ett gytter av tvåvåningshus, som här och var förbinds med varandra av en slags ”träterrass” över de trånga gränderna. På gator och torg pågår en kommers med traktens specialiteter och uteserveringar finns det gott om.

Tre otroliga byar
Färden går vidare mot Órgiva och sedan mot de tre trillingbyarna, Pampaneira, Bubión och Capileira. Det är dessa tre byar som kanske bäst karaktäriserar en typisk Alpujarraby.
Här går det också bra att vandra från by till by och kanske ända upp till Mulhacén, Sierra Nevadas högsta topp.

Skinkbyn
Vi fortsätter färden österut och passerar mysiga byar och gamla broar över porlande bäckar och smakar hälsovatten ur brunnar längs vägen. Så följer vi floden Trevélez, kantad av stenekar. Ollonen är godis för de svarta grisarna som levererar traktens berömda skinkor.
Byn Trevélez är med sina 1476 m.ö.h. Spaniens högst belägna by och den torra luften här uppe lämpar sig särskilt väl för torkning av skinkor. Förutom att skinkorna är delikata, så kan man även i övrigt få riktigt god mat i Alpujarra.
Man är mån om att upprätthålla gamla traditioner i matlagningen och serverar mycket inhemskt och närodlat. Vad sägs om stekta tomater med ost och sylt, grönsakswok med fikon och oliver, honungsyoghurt med valnötter, allt nersköljt med traktens halvsöta rosévin.

Rena rama öknen
Härifrån kan man närhelst det passar styra kosan hemåt, eftersom de finaste byarna redan passerats men det är också nu som naturen ändrar karaktär och vi närmar oss ett torrt ökenlandskap med fascinerande bergsformationer och spännande ökenvegetation.
Ju längre österut man kommer ju torrare blir det och även här finns byar att besöka, som kanske ändå är lockande på grund av sin avskildhet och ”turisttorka”.
Väljer ni denna väg tillbaka är det som att åka i ett öde månlandskap. Spikraka bergsklippor reser sig lodrätt upp här och där som utropstecken och lustiga sandstensformationer får fantasin att flöda.
Längre västerut börjar växthusodlingar dyka upp längst nere i floddalarna och mängder av mandelträd breder ut sig på sluttningarna. Hela vägen ser vi de små byarna, som vi nyss besökt på andra sidan dalen. Liksom små ulltussar lyser de upp Sierra Nevadas utlöpare i fjärran.


Vittsjö