EM-guld i fotboll, fem guld och basketsilver vid de olympiska spelen i Peking, segrar i Davis Cup, Wimbledon, på Roland Garros samt cykelsegrar i Giro de Italia, Tour de Franc och Vuelta de España. Det har varit ett oförglömligt sportår för Spanien. Kommer baksmällan 2009? Av Ola Josefsson

”Spansk idrott är på modet”, utropade en spansk tidning efter att Spanien spelat hem Davis Cup i slutet på november. På otaliga idrottsarenor har tillresta spanska idrottsfans skrikit sig hesa på orden ”Yo soy español español español”. Det har varit ett enastående idrottsår för Spanien och Svenska Magasinet ber att få lyfta på hatten för alla duktiga spanska idrottare.

I det fotbollstokiga Spanien blev EM-drömmen verklighet i Wien efter 44 år utan en nationell framgång för landslaget. Fernando Torres mål i första halvlek mot Tyskland innebar kanske Spaniens största sportbedrift under året 2008. Men det finns mer än så. Det är ett rikt dukat tapasbord av idrottsliga framgångar som de spanska idrottshjältarna har dukat upp.

Rafael Nadal vann Wimbledon, franska öppna och tog guld vid singelspelet i OS i Peking. På grund av skada fick han dra sig ur Davis Cup, men vad gjorde det när hans landsmän spelade som de gjorde under ledning av kaptenen Emilio Sánchez Vicario. David Ferrer, Feliciano López, Fernando Verdasco och Marcel Granollers är stora Davis Cup-hjältar för Spanien.

Annons

Vid OS blev det fem guld. Förutom Rafa Nadals guld i singelspelet vann Samuel Sánchez herrarnas tempolopp och Joan Llaneras vann damernas lopp i cykelvelodromen. I Tornadoklassen i segling vann Fernando Echávarri och Antón Paz och i kanot, K-2, vann Saúl Craviotto och Carlos Pérez Rial. Basketfinalen i OS blev välspelad men där fick spanjorerna vika sig till sist efter siffrorna 118-107 i USA:s favör.

Cykelsporten kan man ha många åsikter om. I Spanien är intresset stort inte minst på grund av Alberto Contador som vann Giro de Italia och på hemmaplan under Vuelta a España. Som grädde på moset vann dessutom Carlos Sastre Tour de Francia.

Och listan kan göras längre. I mars vann Spaniens lag i konstsim med Gemma Mengual fyra guld av fyra möjliga vid EM i konstsim. Spanske basketspelaren Pau Gasol vann NBA med sitt lag Los Angeles Lakers och golfspelaren Sergio García rankas på plats två bakom omöjliga Tiger Woods.

Samtidigt finns det idrottsgrenar som Spanien har halkat efter i som exempelvis vissa löpgrenar i friidrott, motorsport, boxning och alpint. Och det lär dröja innan Spanien blir en toppnation i ishockey. Vid förkvalet till nästa OS-turnering i Vancouver 2010 blev det 2-29 för Spaniens ishockeylandslag mot blåbärsnationerna Kazakstan, Holland och Estland.